Praktische informatie

In dit menu vindt u allerhande praktische informatie die u van pas kan komen voor of tijdens uw verblijf op de Malediven.

Geldzaken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Op de Malediven betaalt u met de Maledivische rufiyah. Eén rufiyah wordt onderverdeeld in 100 laari. U kunt echter vrijwel overal met dollars betalen en meestal ziet men dit liever. Het kan zelfs zo zijn dat men van u als toerist geen rufiyah accepteert. In de praktijk zal het dus zo zijn dat u de lokale munteenheid nauwelijks zult gebruiken. In resorts kunt u overigens ook vaak met euro’s betalen. Creditcards worden in alle resorts geaccepteerd. Vraagt u wel van tevoren welke creditcards precies.

Bellen

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het goedkoopst is het om in Malé bij het Communication Office Dhiraagu een telefoonkaart te kopen, waarmee u in enkele openbare telefooncellen in de hoofdstad en zelfs op enkele inheemse eilanden kunt bellen. Ook met uw mobiele telefoon kunt u vanuit de Malediven bellen. Hier zijn echter hoge kosten aan verbonden. De meeste resort beschikken over draadloos internet, waarvan u, al dan niet tegen betaling, gebruik kunt maken.

Gezondheid

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Vaccinaties tegen hepatitis A en DTP worden aanbevolen voor een reis naar de Malediven. U kunt ruim voor vertrek het beste een afspraak maken met de GGD of een ander vaccinatiebureau om te bespreken welke inentingen in uw geval raadzaam zijn. Kosten voor medische voorzieningen zijn zeer hoog, daarom is een reisverzekering met dekking voor zorgkosten aan te raden. Neemt u in elk geval uw belangrijke medicijnen mee en ook een goed gevulde reisapotheek. Op sommige resorts is een arts aanwezig, in andere gevallen zult u naar een dichtstbijzijnd inheems eiland moeten of zelfs naar Malé. Meestal beschikt het resort wel over de hoogstnoodzakelijke medicijnen. De zon is op de Malediven zeer krachtig en u dient zich altijd met een hoge beschermingsfactor in te smeren. Gaat u snorkelen, draag dan een oud t-shirt. Ook een muggenwerendmiddel mag niet in uw toilettas ontbreken. Blijf uit de buurt van koralen, niet alleen om beschadiging te voorkomen, maar ook om uzelf niet te verwonden.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Veiligheid

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De Malediven zijn in principe een veilige bestemming, zeker wanneer u uw tijd alleen in uw resort doorbrengt. Voor Malé adviseert het Ministerie van Buitenlandse Zakenextra waakzaamheid te betrachten”, omdat het vanwege de politieke situatie erg onrustig is en regelmatig demonstraties worden gehouden. Ook op de andere inheemse eilanden moet u waakzaamheid betrachten en samenscholingen vermijden.

Overige informatie

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Tot slot nog enkele wetenswaardigheden over de Malediven:

  • De netspanning op de Malediven bedraagt 220. Stekkers hebben drie pinnen en u moet dus gebruik maken van een verloopstekker.
  • Op de Malediven wordt vrijwel overal een fooi verwacht. Kofferdragers (1 USD per koffer), obers (5 USD per week), kamerjongens (10 USD per week), en bootbemanning (enkele dollars) kunnen een paar extra dollars goed gebruiken. U kunt daarom het beste altijd wat losse dollars op zak hebben, zodat u hen kunt bedanken voor hun bewezen diensten. Het salaris laat voor de meeste Maledivers te wensen over, dus alle extra’s zijn welkom.
  • De voorzieningen voor mindervaliden op de Malediven verschillen per resort. Informeert u dus van tevoren bij het resort naar de beschikbare faciliteiten.
  • De Malediven zijn streng islamitisch. Respecteert u de lokale tradities en gebruiken. Wanneer u een inlands eiland bezoekt moet u aangepaste kleding dragen. Dat betekent dat uw schouders en knieën bedekt dienen te zijn.
  • Op de Malediven is veel aandacht voor het behoud van de natuur en met name voor het behoud van de koralen. Koop dus geen souvenirs die gemaakt zijn van koraal of schelpen. Hier wordt op het vliegveld streng op gecontroleerd en ook bestraft.
  • Wanneer u gaat duiken moet u te allen tijde voorkomen dat u het koraal aanraakt. U zult tijdens uw verblijf misschien onwetende toeristen zien die op het koraal gaan staan. Kopieer hun gedrag onder geen beding! Contact met koralen brengt blijvende schade toe en dat wilt u niet op uw geweten hebben. Let tijdens het snorkelen ook goed op dat u niet per ongeluk met uw zwemvliezen tegen de koralen slaat.
  • Naturisme en topless zonnen zijn op de Malediven streng verboden en worden zwaar bestraft. Ook tijdschriften met veel naakt zijn verboden.
  • Op het in het bezit zijn van drugs staan zeer zware straffen, laat staan op het invoeren van drugs. U doet er dus zeer onverstandig aan drugs bij u te hebben wanneer u op de Malediven bent.
  • Vraag voordat u de lokale bevolking fotografeert altijd eerst om toestemming.