Malé

Malé is de hoofdstad van de Malediven en de enige plaats van betekenis van het land.

De hoofdstad van de Malediven is gelegen op het Noord Malé Atol. In de stad woont ongeveer een derde van de totale bevolking van het land. Het eiland is maar 2,2 km² groot en dat is eigenlijk te klein voor het aantal mensen en voorzieningen op Malé. Landwinningsprojecten en hoogbouw zijn ontwikkeld om meer ruimte te creëren. Malé is daarom een modern aandoende stad. De straten zijn smal, maar zeer druk. Motoren, brommers en fietsen zijn de vervoersmiddelen bij voorkeur van de plaatselijke bevolking. In Malé krijgt u een indruk van het gewone leven op de Malediven. Hier komen alle importproducten binnen en de stad is daarom niet alleen het politieke centrum van de eilandengroep, maar ook het economisch centrum. Het is ook de enige plaats van de Malediven waar enkele culturele bezienswaardigheden te vinden zijn.

Nationaal Museum

In het Nationaal Museum van de Malediven komt u meer te weten over de geschiedenis van het land. Het is gevestigd in een deel van het oude paleis van de sultan dat dateert uit de 17de eeuw. In het museum worden allerlei voorwerpen uit de geschiedenis van het land tentoongesteld, waaronder verschillende objecten uit het sultanspaleis. Daarnaast zijn op Thodoo eiland opgravingen gedaan van een boeddhistische nederzetting en hiervan zijn ook voorwerpen in het museum terecht gekomen.

Hukuru Miskiiy (Oude Vrijdagsmoskee)

De Hukuru Miskiiy is de oudste moskee van Malé en dateert uit 1656. De minaret is van iets latere datum, namelijk van 1675. De moskee is prachtig gedecoreerd met beeldhouwwerk en houtsnijwerk. Bijzonder mooi zijn de grafstenen. Op de muren van het gebouw vindt u Arabische kalligrafieën.

National Art Gallery

Wanneer u als kunstliefhebber op de Malediven bent, moet u zeker eens binnenlopen bij de National Art Gallery, waar u kennismaakt met de werken van lokale kunstenaars. De kunstgalerie werkt met wisselende tentoonstellingen, maar beschikt ook over een vaste collectie. Ook de Eshehi Art Gallery is voor kunstliefhebbers een aanrader. Deze is te vinden in een prachtig gebouw uit 1870 dat ten oosten van het Sultanpark gelegen is.

Markt

Een bezoek aan de vismarkt mag u tijdens een verblijf in Malé zeker niet overslaan. De vismarkt bevindt zich bij de haven op Marine Drive. Plan uw bezoek aan het eind van de middag, wanneer de vissers terugkomen met hun dagvangst. Ook echte viskenners zullen vissoorten zien die ze nog niet eerder zijn tegengekomen. Houdt u niet van vis, dan kunt u beter een bezoek brengen aan de eveneens aan Marine Drive gelegen groente- en fruitmarkt, waar u allerlei exotische vruchten kunt kopen. Steekt u vanaf de Marine Drive ook enkele zijstraatjes in, want hier vindt u vele leuke winkeltjes.

Andere bezienswaardigheden

Meer bezienswaardigheden op de Malediven:

Foto’s van Malé

Ligging